ONLAJN

29-30 JUN, 2020

29-30 JUN, 2020

ZELENI DANI 2020:
REDEFINISANJE RAZVOJA

ONLINE RAZGOVORI

PRIDRUŽITE SE POKRETAČIMA PROMJENA IZ ČITAVOG SVIJETA KOJI ĆE TOKOM DVA DANA #GREENDAYS2020 KONFERENCIJE BITI IZVOR INSPIRACIJE I NOVIH IDEJA ZA ZELENI RAZVOJ I ODRŽIVU BUDUĆNOST.

POGLEDAJTE SNIMAK DOGAĐAJA ZELENI DANI 2020

previous arrownext arrow
Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
Slider

BUDITE DIO PROMJENE – #ZELENI DANI 2020 OKUPIĆE POJEDINCE, INSTITUCIJE I KOMPANIJE KOJE RADE NA REDEFINISANJU RAZVOJA.

Konferencija #GreenDays2020 povezuje pokretače promjena iz čitavog svijeta koji dijele strast prema stvaranju bolje i održivije budućnosti. Vrijeme je za pomjeranje fokusa sa konvencionalne perspektive razvoja na svijet suočen sa oštrim nejednakostima, finansijskom nestabilnošću i neodložnim ekološkim izazovima.

Pre-conference event

Invitation-only online workshop

Circular Economy Roadmap with Ms. Ladeja Godina Košir
FRIDAY, June 5, 2020
09:00 AM – 12:00 MIDDAY

Registracija za učešće u Zoom pozivu konferencije su zatvorene.
Live stream konferencije možete pratiti na nasim YouTube i Facebook kanalima.

ZELENI DANI 2020 – TEMATSKE CJELINE

Prednosti cirkularne ekonomije: ekonomska i poslovna opravdanost

Naše društvo zasniva se na rastu koji je velikim dijelom ostvaren na štetu prirodnih bogatstava i životne sredine.

pročitajte više

Inovacije za budućnost

U trenutku izuzetnog tehnološkog napretka, zemlje nastoje da se maksimalno prilagode novoj realnosti podstičući inovacije u svim oblastima, (posebno u domenu digitalizacije i korišćenja otvorenih podataka.)

pročitajte više

U susret ambicioznim klimatskim ciljevima do 2030. godine

Koncentracija CO2 u atmosferi značajno je opala usljed pandemije virusa korona, ali to ne može imati dugoročni učinak na globalno zagrijavanje ako ako vlade ne počnu da prelaze na čistiju energiju.

pročitajte više

Turizam od 2020. godine: dugoročno planiranje oporavka

Kriza izazvana koronavirusom ozbiljno je uticala na turističku privredu, ali uz odgovarajuće mjere koje bi podržale opstanak sektora…

pročitajte više

Opening address

Milutin Simović

Milutin Simović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem

Mirjana Spoljaric Egger

Mirjana Spoljaric Egger

Direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i ZND

Vlastimir Golubović

Vlastimir Golubović

Predsjednik Privredne komore Crne Gore

UPOZNAJTE NAŠE GOVORNIKE!

Janez Potočnik

Janez Potočnik

Kopredsjedavajući Međunarodnog panela za resurse UN

Gosp. Potočnik je kopredsjedavajući Međunarodnog panela za resurse UN-a i bivši evropski komesar za životnu sredinu. Zauzimao je mnoge važne položaje i ima veliko iskustvo u oblasti zaštite životne sredine, ekonomije i evropskih poslova. U septembru 2013. godine primio je nagradu Šampioni planete Zemlje koju dodjeljuje Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.
Jiri Arponen

Jiri Arponen

Lider u Inovacionom fondu Sitra, Finska

Nakon što je 25 godina radio na poslovnom razvoju, marketingu i finansiranju, kao i na ubrzavanju rasta i internacionalizacije kompanije, sada je viši rukovodilac u Finskom inovacionom fondu Sitra, koji upravlja cirkularnim poslovnim programom s tehnološkom industrijom, kako bi pomogao preduzećima i kompanijama da pretvore neefikasnosti u postojećim linearnim lancima vrijednosti – u poslovnu vrijednost koristeći cirkularne poslovne modele.
Džordž Tavularis

Džordž Tavularis

Hemijski inženjer, Grčka

G. Tavularis ima više od 20 godina profesionalnog iskustva u strateškom planiranju upravljanja čvrstim otpadom, kao i u projektovanju postrojenja za tretman komunalnog i opasnog otpada u skladu s EU i međunarodnim standardima. Redovno daje svoj profesionalni doprinos temama koje se odnose na recikliranje biootpada i učestvuje kao higijeničar biootpada. Vođa je tima UNDP-ovog projekta „Izrada procjene otpada od hrane za Crnu Goru“.
Dejan Mitrović

Dejan Mitrović

Izvršni direktor u Departmanu 22, Ujedinjeno Kraljevstvo

Gosp. Mitrović je kreativni preduzetnik fokusiran na dizajn, novu tehnologiju i ishranu. Suosnivač je i direktor Departmana 22 – savjetovanje o inovacijama za održivost u prehrambenom sektoru. Njegovo dosadašnje iskustvo uključuje: Kidesign – kreativni studio za edukativne igračke i igre; dizajn stolice za afričke seoske škole; vizuelne instalacije za olimpijski park u Londonu, itd.
Darja Figelj

Darja Figelj

Izvršna direktorica, Interseroh, Slovenija

Darja je generalna direktorica kompanije Interseroh d.o.o. koja je integralni dio berlinske ALBA grupe za reciklažu i zaštitu životne sredine. Interseroh je kompanija specijalizovana za upravljanje otpadnim proizvodima, vodeći na polju pružanja usluga u oblasti održivosti i pionir u oblasti proizvoda i materijala koji su dizajnirani za recikliranje ili ponovnu upotrebu i koji se sakupljaju i recikliraju djelimično ili u cjelini, kao i u oblasti pružanja kompletnih logističkih usluga.
Ladeja Godina Košir

Ladeja Godina Košir

Izvršna direktorica platforme Cirkularna promjena, Slovenija

Ladeja Godina Košir međunarodna je ekspertkinja za cirkularnu ekonomiju, predsjednica, zastupnica, moderatorka, osnivačica i izvršna direktorica platforme Cirkularna promjena, jedan od rukovodilaca istraživačke grupe CE Systems pri Bertalanfi, centru za proučavanje sistemskih nauka (BCSSS), i predsjedavajuća Evropske platforme za cirkularnu ekonomiju (ECESP). Ladeja je koautorica Mape puta prema cirkularnoj ekonomiji u Sloveniji i Srbiji. Ušla je u finale za dodjelu nagrade za liderstvo u cirkularnoj ekonomiji Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu 2018. godine.
Ana Trbović

Ana Trbović

Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT)

Dr. Ana Trbović je suosnivačica i operativna direktorica kompanije Grid Singularity koja se bavi blokčejn tehnologijama u oblasti zelene energije i koja je 2018. godine dobila je priznanje Svjetskog ekonomskog foruma „tehnološki pionir“. Članica je Upravnog odbora Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) i udruženja Energy Web Foundation, koje nastoji da oslobodi potencijal blokčejna da ubrza tranziciju ka decentralizovanom, demokratizovanom, dekarbonizovanom i otpornom energetskom sistemu.
Alison Kemp

Alison Kemp

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori

NJ.E. Alison Kemp imenovana je za ambasadorku Nj.V. Kraljice Elizabete II u Crnoj Gori u maju 2017. godine. Članica je britanske diplomatske službe od 1997. godine i službovala je u Šri Lanki, Afganistanu, Liberiji, Iraku i Jemenu. Vodila je program „Ozelenjavanje britanskog ministarstva vanjskih poslova“ od 2008. do 2020. godine, s ciljem da britansko ministarstvo vanjskih poslova postane karbonski neutralno do 2020. godine.
Sanja Damjanović

Sanja Damjanović

Ministarka nauke Crne Gore

Sanja Damjanović, ministarka nauke Crne Gore od 2016. godine, doktorirala je 2002. godine na Univerzitetu u Hajdelbergu, iz oblasti fizike. Od 1999. godine učestvuje u raznim međunarodnim timovima, radeći u CERN-u i GSI-FAIR-u. Slijedeći inicijativu prof. Herviga Šopera, zalaže se za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije za Jugoistočnu Evropu (SEEIIST) od 2017. godine i postaje predsjedavajuća Međuvladinog upravnog odbora projekta 2018. godine.
Viktor Simončić

Viktor Simončić

Nezavisni ekolog, Slovenija

Gosp. Simončić zalaže se za prilagođavanje održivog razvoja i najnovije paradigme cirkularne ekonomije lokalnim uslovima. Borbu protiv klimatskih promjena shvata kao priliku za održivi lokalni razvoj i lokalne poslovne prilike. Gosp. Simončić ima više od 40 godina iskustva u obrazovanju i poslovanju i kao državni službenik u državnim upravama u Hrvatskoj i Sloveniji.
Dobrivoje - Lale Erić

Dobrivoje - Lale Erić

Centar za promociju nauke, Srbija

Gosp. Erić vodi međunarodnu saradnju u Centru za promociju nauke, u Srbiji. On takođe vodi još dva projekta EU – Evropska laboratorija za vještačku inteligenciju (Kreativna Evropa) i RRING (H2020) – usmjerena na povećanje pismenosti u oblasti vještačke inteligencije i njeno razumijevanje od strane šire javnosti, kao i na naglašavanje društvene važnosti procesa istraživanja i inovacija.
Pradeep Kurukulasuriya

Pradeep Kurukulasuriya

UNDP izvršni koordinator i direktor, Globalno finansiranje za životnu sredinu

Pradeep leads UNDP’s Nature, Climate and Energy team at UNDP’s Headquarters in New York, as well as overseeing more than 200 policy and technical advisors located in UNDP’s 5 regional hubs (Addis Ababa, Amman Bangkok, Istanbul, and Panama). He also has overall responsibility for the strategic leadership and management of UNDP’s engagement with the global environmental vertical funds (GEF, GCF, AF, CBIT), overseeing a portfolio of over $5 billion in grant financing across 142 countries, covering ecosystems and biodiversity; forests; ocean and water governance; climate strategies and policy; climate change adaptation and mitigation; energy; and sustainable management of chemicals and waste.
Ivana Vojinović

Ivana Vojinović

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Crna Gora

Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Vladi Crne Gore od 2011. godine, magistrirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2007. godine. Trenutno priprema doktorsku disertaciju. Šefica je pregovaračke grupe za poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene u pregovorima za članstvo u EU. Predaje na Fakultetu za politehniku Univerziteta Donja Gorica.
Nikola Vujović

Nikola Vujović

Državni sekretar, Ministarstvo ekonomije

Hermann Spitz

Hermann Spitz

Šef Sektora za saradnju, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Hermann Spitz has been posted to the EU Delegation in Podgorica since September, 2017 where he is in charge of the team managing the EU’s cooperation programme with Montenegro. Before coming to Podgorica he was posted to the EU Delegation in Gaborone, Botswana. Hermann Spitz has spent some 30 years working for the European Commission. During much of this time he was assigned to the Directorate-General for Humanitarian Aid and Civil Protection. Other assignments included DG Agriculture and DG Industry. He started his professional carrier in the German Ministry for Agriculture. Mr. Spitz is a trained agronomist and holds a Ph.D. in Agricultural Sciences. He is married with four adult children.
Goran Svilanović

Goran Svilanović

Diplomata, Srbija

Gosp. Svilanović bio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (2013–2018). Od 2008. do 2012. godine bio je koordinator ekonomskih i ekoloških aktivnosti OEBS-a. U novembru 2004. godine postao je predsjedavajući Radnog stola i (Demokratizacija i ljudska prava) Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, na kojoj funkciji je bio do kraja 2007. godine.
Damir Davidović

Damir Davidović

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma

Damir je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja I turizma zadužen za oblast turizma. Prije nego što je imenovan na ovu funkciju radio je u privatnom sektoru u oblasti medjunarodne trgovine. Karijeru je započeo u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore, kasnije je bio imenovan za spoljnopolitičkog savjetnika predsjednika Skupštine Crne Gore, nakon toga je bio šef Kabineta gradonačelnika Glavnog grada Podgorice. Takođe, dva puta je izabran u Skupštini Crne Gore na generalnog sekretara Skupštine Crne Gore. Damir ima diplomu magistra evropskih poslova Centra za evropske integracione studije iz Bona i diplomirao je na Fakultetu za internacionalni menadžment u Beogradu.
Alessandra Priante

Alessandra Priante

Regionalna direktorica za Evropu, UNWTO

Matijas Bejer

Matijas Bejer

Mascontour GmbH, Njemačka

Matijas Bejer, diplomirani inženjer, osnivač i vlasnik kompanije Mascontour GmbH, ekspert je za održivi turizam i već 18 godina radi kao međunarodni konsultant, instruktor i moderator na svim kontinentima.
Dušan Lukič

Dušan Lukič

Vođa projekta Nova mobilnost, Porsche Slovenija

Gosp. Lukič je vođa projekta Nova mobilnosti u Porscheu Slovenija. Kao raniji glavni urednik časopisa Avto Magazin i časopisa Plugin Magazin on je više od 20 godina na čelu e-mobilnosti u Sloveniji, a u Porsche Slovenija zadužen je ne samo za projekte e-mobilnosti, već radi i unutar mnogo šire oblasti, uključujući sve ono što obuhvata električnu ili alternativnu mobilnost, saradnju s lokalnim zajednicama, kao i upravljanje i optimizaciju energije.
Ana Tripković Marković

Ana Tripković Marković

Profesorica i istraživač u domenu održivog razvoja

Ana Tripković Marković profesorica je turizma i istraživačica, s posebnim naglaskom na upravljanje turističkim destinacijama. Od 2017. godine šefica je Kancelarije za evropske integracije i saradnju u Opštini Budva.
Rambo Amadeus

Rambo Amadeus

Muzičar, kantautor, environmentalista

Rambo Amadeus je jedan od najcjenjenijih rok muzičara na prostoru bivše Jugoslavije. Poznati je kantautor, gitarista, pjevač, zabavljač, kompozitor i vođa benda. Diplomirao je na Fakultetu za turizam Univerziteta u Beogradu. Strastveni je zagovornik zaštite životne sredine s jedinstvenim pristupom zdravom i odgovornom životu. UNICEF-ov je ambasador dobre volje i promoter medijske pismenosti.

AGENDA

10:00 – 10:30

POZDRAVNI GOVORI

  • Milutin Simović, potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem
  • Mirjana Špoljarić Egger, direktorica Regionalnog biroa UNDP za Evropu i ZND
  • Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore

10:30 – 11:00

UVODNO IZLAGANJE

Janez Potočnik, kopredsjedavajući UN Međunarodne ekspertske grupe za resurse, Preuzmite prezentaciju

11:00 – 12:15

PLENARNA SESIJA 1  Prednosti cirkularne ekonomije: ekonomska i poslovna opravdanost

Uvodna prezentacija: Jyri Arponen, viši specijalista za cirkularnu ekonomiju, SITRA, Finska, Preuzmite prezentaciju

Panelisti:

Moderatorka: Ladeja Godina Kosir, izvršna direktorica Cirkularnih promjena, predsjedavajuća Evropske platforme za aktere cirkularne ekonomije (ECESP)

12.15 – 12.45

PITANJA I ODGOVORI

12.45 – 13.00

PAUZA

13:00 – 14:15

PLENARNA SESIJA 2  Inovacije za budućnost

Uvodna prezentacija: Ana Trbović, Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), Preuzmite prezentaciju

Panelisti:

Moderator: Dobrivoje Lale Erić, Centar za promociju nauke, Srbija

14.15 – 14.45

PITANJA I ODGOVORI

14.45

PREGLED/ISTAKNUTI SADRŽAJ 1. DANA

10:00 – 11:15

PLENARNA SESIJA 3  U susret ambicioznim klimatskim ciljevima do 2030. godine

Uvodna prezentacija: Pradeep Kurukulasuriya, UNDP izvršni koordinator i direktor, Globalno finansiranje za životnu sredinu, Preuzmite prezentaciju

Panelisti:

  • Ivana Vojinović, generalna direktorica za životnu sredinu, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, Preuzmite prezentaciju
  • Nikola Vujović, državni sekretar, Ministarstvo ekonomije Crne Gore, Preuzmite prezentaciju
  • Hermann Spitz, šef Sektora za saradnju, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Preuzmite prezentaciju

Moderator: Goran Svilanović, diplomata, Srbija

11.15 – 11.45

PITANJA I ODGOVORI

11.45 – 12.00

PAUZA

12:00– 13:15

PLENARNA SESIJA 4 – Turizam od 2020. godine: dugoročno planiranje oporavka

Uvodna prezentacija: Damir Davidović, državni sekretar, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore

Panelisti:

Moderator: Ana Marković, Profesorica i istraživač u domenu održivog razvoja

Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus  kreativna poruka za niskokarbonsku budućnost Crne Gore (unaprijed snimljeno)

13.15 – 13.45

PITANJA I ODGOVORI

13.45

ZAVŠNE NAPOMENE I ZAKLJUČCI

Registracije su zatvorene.
Pratite live steam konferencije.

Akcenti sa prošlogodišnje konferencije